Obama och den 4 september

Carl Rudbeck skriver ett uppfriskande inpass i dagens SDS angående amerikanska mediers reaktion på president Obamas Sverigebesök som ”inställt Putinbesök” och om Edward Snowdens medverkan till denna festlighet, som kommer att kosta mängder av miljoner för det, från skådeplatsen utestängda, svenska folket.

Stadsminister Reinfeldt har igår skickat en inbjudan till de nordiska ländernas ledare, där temat för samtal är frågan om hur USA och de nordiska länderna kan utveckla och fördjupa sitt samarbete. För utrikesminister Carl Bildt blir denna fest en ”once-in-a-lifetime-show” som i bästa fall kan resultera i framtida EU- eller FN-jobb, enligt Jenny Nordberg i hennes SvD-krönika:

Tack Sverige, för Libyen. Tack för Afghanistan. Tack för allt Gott-och-Blandat som Försvarets radioanstalt har vidarebefordrat.

-Tack själv Mr. President. Tack för att vi har fått vara med. Lita på oss.

 Edward Snowden, avslöjaren av det amerikanska övervakningssystemet och anledningen till att president Obama ändrade sin resrutt från Ryssland till Sverige, har gjort denna nordiska festlighet möjlig. Snowden är av många nordbor en önskad kandidat till ett framtida Nobels fredspris.

Hur kommer reaktionerna mot spioneri och global övervakning att framföras och diskuteras med USAs president av våra nordiska stads- och regeringschefer den 4 september – för inte blir väl toppmötet så dråpligt som det framställs i svensk press?

©JANET SVENSSON

TEXT

Annons
Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Obama och den 4 september

  1. Annica skriver:

    Äsch, de kommer att fega ur. F.ö. har Obama redan fått Nobels fredspris, 2009. Innan han hade kommit igång, liksom. Pinsamt. Verkar som ingen enskild fått Nobels fredspris två gånger. Frågan är om det alls är något fredspris efter att det 2012 gick till – EU! Spännande att se vad som händer! Kul att det skrivs!

    • almablogg skriver:

      Tack för ditt svar! Ang. Nobels fredspris har jag möjligtvis uttryckt mig oklart: Det är Snowden som många önskar ska få priset 2014, först på listan för 2013 står Malala Yousafzai, den pakistanska flickan som med livet som insats kämpade för rätt till utbildning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s