Åldrandets gåta

2014©JH

Sonia Arrison, författare till boken ”100+”, anser att vi befinner oss i en historiskt unik situation där människan har verktyg för att kunna reparera sig själv. Vi kommer att kunna leva mycket, mycket längre och vara betydligt friskar i framtiden, enligt Harrison. Hon är delaktig som rådgivare i en ”stoppa åldrandet” jakt där världens främsta forskarlag tävlar om Palo Alto Longevity Prize och går ut på att knäcka åldrandets gåta.

Tävlingen har två grenar, den ene med slutdatum i juni 2016 och den andra med slutdatum i september 2018. Det är spännande! Det första målet är att söka återskapa en ungdomlig rytm hos ett åldrande däggdjurshjärta, den andra att förlänga livslängden hos ett däggdjur med 50%. Prissummorna är en halv miljon dollar för varje tävling.

Kan en åldrad kropp återställas till att bli ung? Hur länge kan man tänja på åldrandeprocessen? Man avser att forska på föryngring. En av de inblandade forskarna, Aubrey de Grey, är övertygad om att människan kan leva i minst tusen år. Det är en hisnande framtidsvision. Visst skulle jag vilja leva i åtminstone 150 år, har svårt att tänka mig att livet tar slut om något decennium. De Grey har skrivit boken ”Ending Aging” och är en av priskommitténs rådgivare.

Kanske står vi inför en åldranderevolution? Eller…har den redan börjat?

©JANET HAAPAR

Detta inlägg publicerades i Forskning, Hjärt- och Kärlsjukdomar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s